08 آبان 1397
858
--

خلاصه خبر : چشم‌انداز وضعیت پدیده انسو در نیمه دوم سال 1397

چشم‌انداز وضعیت پدیده انسو در نیمه دوم سال 1397

چشم‌انداز وضعیت پدیده انسو در نیمه دوم سال 1397

اغلب مدل‌های پیش بینی اقلیمی شکل‌گیری النینوی ضعیفی را از اوایل پاییز سال 1397 پیش بینی می‌کنند که در حداکثر فعالیت خود، نابهنجاری مثبت دمای سطح آب در بخش شرقی اقیانوس آرام استوایی به یک درجه سلسیوس می‌رسد. بیشینه فعالیت النینوی یاد شده در اواخر پاییز 1397 بوده و پس از آن در ابتدای زمستان بتدریج تضعیف می‌شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان هواشناسی کشور، این سازمان با بکارگیری روش‌های دینامیکی و آماری، پیش‌بینی ماهانه و فصلی را در هفته اول هر ماه تهیه می‌کند که با جزئیات از طریق وب‌سایت‌های سازمان هواشناسی کشور و پژوهشکده(مرکز ملی) اقلیم شناسی مشهد در دسترس مسئولین و عموم مردم قرار می‌گیرد. مطابق آخرین پیش‌بینی، بارش‌های پاییزه از مهرماه به تدریج از مناطق شمال غرب و غرب کشور آغاز خواهد شد. بارش ماه‌های مهر و آبان در اغلب مناطق کشور در محدوده نرمال تا بیش از نرمال پیش بینی شده است و به ویژه انتظار می‌رود بارش آبان ماه در نیمه غربی کشور بیشتر از نرمال باشد. بارش در استان‌های ساحلی دریای‌خزر در روزهای باقیمانده شهریور متمایل به کمتر از نرمال است و انتظار می‌رود از اواخر آذر تا نیمه اول زمستان بارش به ویژه در غرب کشور کاهش یابد.

انسو پدیده‌ای جوی_اقیانوسی است که شکل‌گیری فازهای مختلف آن مستلزم نوسان دمای آب در سطح و اعماق اقیانوس آرام استوایی است و با تحول در جریان‌های بزرگ مقیاس جوی همبستگی دارد. فاز گرم این پدیده با افزایش دمای سطح آب اقیانوس آرام استوایی همراه است که به النینو شناخته می‌شود و فاز سرد آن لانینا نام دارد و عملکرد آن عکس پدیده النینو است. انسو دارای سه حالت النینو، خنثی و لانینا می‌باشد. این پدیده با تاثیر روی امواج بزرگ مقیاس جوی، الگوهای بارش در بسیاری از مناطق کره زمین به‌ویژه مناطق حاره‌ای و جنب حاره‌ای را تغییر می‌دهد و به همین علت به عنوان یک پدیده دورپیوندی شناخته می‌شود. دوره برگشت دورپیوند انسو بین 3 تا 7 سال است و هر یک از فاز‌های النینو و لانینا می‌توانند حالت‌های ضعیف، متوسط و قوی داشته باشند که سبب تغییر شدت اثرگذاری آن‌ها بر بارش و دمای هوا می‌شود.

در فاز گرم انسو (النینو) در مناطق مرکزی اقیانوس آرام استوایی تا غرب قاره آمریکای جنوبی، مقدار بارش‌ بیش از معمول ولی در جنوب‌شرق آسیا، اقیانوسیه و شمال‌شرق استرالیا با کم‌بارشی و خشکسالی مواجه می‌شوند. عملکرد انسو در فاز سرد(لانینا) برعکس است. اثرگذاری النینو بر روی ایران در فصل پاییز آشکارتر است، به شرطی که سایر دورپیوندها به ویژه نوسان اطلس شمالی(NAO)، نوسان شمالگان(AO) و نوسان مادن جولیان(MJO) با النینو هماهنگ باشند. اگر سایر دورپیوندها با النینو هم‌فاز نباشند، حتی وقوع النینوی قوی نیز لزوماً با افزایش بارش در ایران همراه نیست. از آنجا که بسامد دورپیوند انسو (بین 3 تا 7 سال) با بسامد دورپیوندهای منطقه‌ای مانند MJO (حدود 45 روز) متفاوت است، هم‌فازی آن‌ها موجب افزایش بارش و قرارگرفتن آن‌ها در فاز مخالف سبب کاهش تاثیر آن‌ها بر بارش در ایران می‌شود. شایان توجه است که مهم‌ترین دور‌پیوندها مانند NAO, AO, MEI, MJO و همچنین مانسون هندوستان اثر مستقیم روی ایران دارند ولی النینو اثر غیر‌مستقیم داشته و با تاثیر روی امواج جوی بزرگ مقیاس، مقدار و توزیع زمانی و مکانی بارش و دما را متاثر می‌سازد. به همین دلیل پیش‌بینی‌های فصلی با لحاظ اثرات همزمان پدیده انسو و سایر واداشت‌های اقلیمی منطقه‌ای صادر می‌شود.

برچسب ها:
هیچ موردی یافت نشد
نظر دهید
captcha
نظرات کاربران 0
هیچ موردی یافت نشد
جستجو
فیلتر های بیشتر
فیلتر های کمتر
دسته بندی ها
آرشیو

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به اداره کل هواشناسی استان تهران می باشد.

افراد آنلاین : 1
بازدید های امروز : 298
بازدید های سایت : 7,321

Powered By : Dmond Portal

1x 2x